Прощеное воскресенье: граница веселья и воздержания

Мы весну-красну встречаем

В гости солнышко зовём.

Славный праздник отмечаем

И блины с утра печём!

Звонкие детские голоса гремели так громко и задорно, что без смеха до слез невозможно было слушать песню про масленицу в исполнении хора самой младшей группы воскресной школы нашего Свято-Преображенского храма. Малыши под руководством преподавателя церковного пения Ирины Яковлевой целый месяц готовились к празднику, разучивали веселые куплеты, и их выступление во время концерта на масленицу вызвало настоящий фурор, зрители даже пританцовывали.

IMG_8076Гости, пойте вместе с нами,
Выйдет солнышко скорей.
Да потопайте ногами,
Будет праздник веселей!

Эх, Масленица, да ты красавица.
Зазвенели бубенцы,
Все танцоры — молодцы!

IMG_8089Не отставали от них и старшие дети, и хор взрослых слушателей воскресной школы, которых готовила к выступлению преподаватель церквоного пения Олеся Гажий. А подростковая группа показала настоящий кукольный театр: поставили ширму, из-за которой кукольные герои разыграли сценку на тему масленицы. 

IMG_8111Веселые масленичные произвдеения прозвучали и в исполнении участников клиросного хора нашего храма под руководством регента Ксении Деркач.

IMG_8096Преподаватели воскресной школы Александра Драчева и Екатерина Перепеченко устроили для детей игры, правда, хоть и в игровой форме, но ребятам пришлось выполнять задания, которые стали проверкой их знаний,полученных на уроках в воскресной школе.

IMG_8167Но главный сюрприз ждал всех впереди — праздничный стол изобиловал блинами с разными начинками. Также горячими блинами с чаем угощали в этот день всех прихожан в церковном дворе. 

Но вот едва успело отгреметь веселье, как храмовые аналои покрыли черные ризы, священнослужители надели черные облачения, начался чин прощения. Начинается эта особая служба как обычная вечерня, а на “Господи воззвах” поются стихиры:

IMG_8108Творение господина Иосифа. Стихиры, глас 2. Подобен: Егда от Древа:

Воздержанием тело смирити вси потщимся, божественное преходяще поприще непорочнаго поста и молитвами и слезами Господа спасающаго нас взыщем, и забвение злобы всеконечное сотворим, вопиюще: согрешихом Ти, спаси, якоже древле ниневитяны Христе Царю, и общники ны сотвори Небеснаго Царствия Благоутробне.Себе отчаяваю, помышляя дела моя Господи, всякаго мучения достойная: се бо презрев честныя Твоя Спасе заповеди, блудно мое житие иждих. IMG_8164

Темже молюся, тучами покаяния мя очистив, постом и молением яко един милостивый просвети, и не гнушайся мене Благодетелю всех, и Преблагий.

IMG_8156Ин господина Феодора, глас тойже. Подобен: Паче ума даров:

Постное время светло начнем, к подвигом духовным себе подложивше, очистим душу, очистим плоть, постимся якоже в снедех от всякия страсти, добродетельми наслаждающеся духа: в нихже совершающеся любовию, да сподобимся вси видети всечестную страсть Христа Бога и святую Пасху, духовно радующеся.

IMG_8143Таже в Минеи святому, подобны 3. Вход с кадильницею: Свете тихий:

Прокимен глас 8:

Не отврати лица Твоего от отрока Твоего, яко скорблю, скоро услыши мя: вонми души моей, и избави ю.

Стих: Спасение Твое Боже да приимет мя.

Стих: Да узрят нищии, и возвеселятся.

Стих: Взыщите Бога, и жива будет душа ваша.

IMG_8176И паки высочайшим гласом: Не отврати лица Твоего:

На стиховне самогласен глас 4:

Возсия благодать Твоя Господи, возсия просвещение душ наших. Се время благоприятное, се время покаяния, отложим дела тьмы, и облечемся во оружия света: яко да преплывше поста великую пучину, в тридневное Воскресение достигнем, Господа и Спаса нашего Иисуса Христа, спасающаго души наша.

IMG_8184Стих: К Тебе возведох очи мои:

И повторяем тойже.

Таже стих: Помилуй нас Господи, помилуй нас:

И мученичен: Прославляемый в памятех святых Твоих Христе Боже, от них умоляемь, низпосли нам велию милость.Слава, самогласен в Минеи, аще имать: И ныне, Богородичен по гласу Минеи. Аще ли не имать, Слава, и ныне, Богородичен, глас тойже. Подобен: Яко добля:

IMG_8187Ангельстии чини Тя Богомати прославляют: Бога бо Всечистая родила еси, Отцу, и Духу соприсносущна, и ангельская воинства от не сущаго хотением поставивша. Егоже моли от тли спасти и просветити души православных, Тя воспевающих Всечистая.

Ныне отпущаеши: Трисвятое: поклоны три. Пресвятая Троице: Отче наш: И настоящия тропари, глас 4: Богородице Дево радуйся: И творим поклон един. Слава: Крестителю Христов: поклон един.

IMG_8202И ныне: Молите о нас святии апостоли: поклон един. Таже, Под Твое благоутробие: без поклона. Господи помилуй, 40 кротким и тихим гласом. Слава, и ныне: Честнейшую херувим: Именем Господним благослови отче. Священник: Сый благословен Христос Бог наш всегда, ныне и присно и во веки веков. Мы же: Аминь. И молитву: Небесный Царю:

IMG_8177И творим три поклоны великия (коленопреклоненные), и глаголем молитву преподобнаго Ефрема Сирина: Господи и Владыко живота моего, дух праздности уныния, любоначалия, и празднословия не даждь ми. Дух же целомудрия, смиреномудрия, терпения, и любве, даруй ми рабу Твоему. Ей Господи Царю, даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков, аминь. 

После этого настоятель храма протоиерей Виктор напутствовал прихожан на Великий пост и просил у всех прощения. Затем клирики вышли к амвону, а прихожане подходили к ним, целовали кресты, которые держали в руках священники, и просили прощения у батюшек и друг у друга. 

Фото Екатерины Перепеченко